13.08.2020 19:25
Nawigacja
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Specjały naszej kuchni regionalnej
Specjały naszej kuchni regionalnej

Na początku stycznia wzięliśmy  udział  w Regionalnym projekcie edukacyjnym  „ Bim Bam Binek regionalista” Przedszkolne specjały - kuchnia regionalna. Nasze Przedszkole od lat promuje zdrowy styl życia. Poprzez odpowiednie żywienie staramy się przedszkolaki odżywiać zdrowo i racjonalnie, zachowując przy tym wysokie standardy jakościowe, estetyczne i smakowe - stąd nasz udział w tak wspaniałej akcji.

Postanowiliśmy sami postawić sobie wyzwanie i odnieść się do kuchni regionalnej. Przede wszystkim ukazać jak zdrowo serwować dania bliskie naszej okolicy oraz odkrywać nowe smaki.

Nasz propozycja to pyszne SODZIAKI – dawny przysmak Ziemi Dobrzyńskiej.

A o to przepis:                                                               

 Składniki

- mąka: 4 szklanki
- zsiadłe mleko: 2.5 szklanki
- soda: 2 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- cukier: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Mąkę, zsiadłe mleko, sól i cukier wymieszać. Wyrobić drewnianą łyżką lub zagnieść niezbyt twarde ciasto. Wyłożyć na stolnicę, oprószyć mąką, odcinać niewielkie kawałki ciasta. Każdy kawałek obtoczyć w mące i palcami wyrabiać niewielki placuszki. Smażyć na oleju na złoty kolor.  Podawać z pysznym i zdrowym cukrem ze stewii lub dżemem.

 Życzymy smacznego!!!

>>GALERIA ZDJĘĆ<<

1,700,270 unikalne wizyty