 Na początku stycznia wzięliśmy udział w Regionalnym projekcie edukacyjnym „ Bim Bam Binek regionalista” Przedszkolne specjały - kuchnia regionalna. Nasze Przedszkole od lat promuje zdrowy styl życia. Poprzez odpowiednie żywienie staramy się przedszkolaki odżywiać zdrowo i racjonalnie, zachowując przy tym wysokie standardy jakościowe, estetyczne i smakowe - stąd nasz udział w tak wspaniałej akcji.
Postanowiliśmy sami postawić sobie wyzwanie i odnieść się do kuchni regionalnej. Przede wszystkim ukazać jak zdrowo serwować dania bliskie naszej okolicy oraz odkrywać nowe smaki.
Nasz propozycja to pyszne SODZIAKI – dawny przysmak Ziemi Dobrzyńskiej.
A o to przepis:
Składniki
- mąka: 4 szklanki - zsiadłe mleko: 2.5 szklanki - soda: 2 łyżeczki - sól: 1 szczypta - cukier: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania przepisu:
Mąkę, zsiadłe mleko, sól i cukier wymieszać. Wyrobić drewnianą łyżką lub zagnieść niezbyt twarde ciasto. Wyłożyć na stolnicę, oprószyć mąką, odcinać niewielkie kawałki ciasta. Każdy kawałek obtoczyć w mące i palcami wyrabiać niewielki placuszki. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z pysznym i zdrowym cukrem ze stewii lub dżemem.
Życzymy smacznego!!!
>>GALERIA ZDJĘĆ<< |