Specjały naszej kuchni regionalnej

Specjały naszej kuchni regionalnej

Na początku stycznia wzięliśmy udział w Regionalnym projekcie edukacyjnym „ Bim Bam Binek regionalista” Przedszkolne specjały – kuchnia regionalna. Nasze Przedszkole od lat promuje zdrowy styl życia. Poprzez odpowiednie żywienie staramy się przedszkolaki odżywiać zdrowo i racjonalnie, zachowując przy tym wysokie standardy jakościowe, estetyczne i smakowe – stąd nasz udział w tak wspaniałej akcji.

Postanowiliśmy sami postawić sobie wyzwanie i odnieść się do kuchni regionalnej. Przede wszystkim ukazać jak zdrowo serwować dania bliskie naszej okolicy oraz odkrywać nowe smaki.

Nasz propozycja to pyszne SODZIAKI – dawny przysmak Ziemi Dobrzyńskiej.

A o to przepis:

Składniki

– mąka: 4 szklanki
– zsiadłe mleko: 2.5 szklanki
– soda: 2 łyżeczki
– sól: 1 szczypta
– cukier: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:
Mąkę, zsiadłe mleko, sól i cukier wymieszać. Wyrobić drewnianą łyżką lub zagnieść niezbyt twarde ciasto. Wyłożyć na stolnicę, oprószyć mąką, odcinać niewielkie kawałki ciasta. Każdy kawałek obtoczyć w mące i palcami wyrabiać niewielki placuszki. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z pysznym i zdrowym cukrem ze stewii lub dżemem.

Życzymy smacznego!!!